12下一页
返回列表 发新帖

给扯扯的情书(B)

新手上路

我好中意思扯扯。

中意佢嘅人,好多都係先中意《我和春天有个约会》,中意前奏嗰段简直好似冻柠蜜咁嘅昔士风。

但我係先中意《如果你知我苦衷》嘅。

因为我觉得,有咩嘢,重要得过,肯企喺人哋嘅角度去睇嘢霖嘢?
所以,我闹人之前,总会先睇吓,佢係咪唱紧《如果你知我苦衷》先。

大家中意同我倾感情问题,其实原因都一样。因为佢哋觉得我会FEEL到佢哋嘅苦衷。

“佢点解要咁对我?我已经为佢改变好多啦。”

“我真係想分手嘅,点会有女人会痴缠得咁厉害嘎!”

“我唔明喔~明明我爱佢,佢又爱我,我哋点解唔可以一齐嗟。”
好多苦衷。

然后我就会,同佢哋讲吓,可能对方都有苦衷呢。

我哋都唔係伟大嘅人,但必要时,我哋可以攞个宽容嘅心出嚟。
因为我始终相信,无论凡事总会有“因”。既然唔了解个“因”,倒不如放过呢个“果”,过去咗就当过去咗。

“你改变咗好多,但係咪变嘅都係佢所希望嘅?或者你嘅改变根本就係斩脚趾避沙虫?”

“你问佢点解痴缠你,你点解又唔霖吓自己点介解想分手?”

“你爱佢佢爱你,但爱係咪你哋之间唯一嘅嘢先?”

呢啲“因”,其实都係苦衷。

朋友突然同我讲,佢怀疑佢阿妈有外遇。佢问我,“我好唔好喺佢部车度放个录音笔或者摄录机?”

我就以为佢原来出国,係咪打算读“特工”呢个专业?

“伯有”係个女强人,同老公一齐打江山。江山打咗落嚟,虽然细屋搬大屋,但见客多过见屋企人。反而老公成就咗霸业之后,就开始得道成仙,跑吓步养吓狗。

朋友就係呢个时候开始发现,“伯有”开始有外遇。

问题进展到今日,“伯有”唔单止有外遇,仲係第三春。正准备飞咗原来嗰个,同第四者一齐,每晚仲玩QQ-CAM玩得不亦乐乎。
我问朋友,咁你想抓住佢痛脚又点?

“帮老豆做啲嘢咯。唔使将来离婚时,我老豆咩都无晒。”

“例如?”

“层楼,部车,全部係佢哋一齐买嘅,但就落咗阿妈个名。”

“既然係你老豆买,咁佢唔止只有呢啲嘢啩?”

“咁係,仲有间厂。”

“佢既然写得你妈个名,其实就预咗无论如何,呢啲嘢佢都唔会带走嘎啦。”

“但我妈点可以咁啊……虽然佢係双鱼座……”

“或者佢有苦衷呢。”

讲到最后,朋友当然唔会咁轻易相信“伯有”有咩苦衷。我霖到好多“或者”,但最后都係无讲出嚟。

朋友义愤填膺,打算抓阿妈痛脚,主要係想帮老豆出口气,不过就无霖过,到嗰一刻,已经唔会只係出口气咁简单的结局。

佢更无霖过,或者佢老豆其实已经知道;或者佢老豆已经“唔得”但佢阿妈仲想要;或者当初阿妈嫁俾老豆本身就係家庭压力;或者老豆以前做过对唔住阿妈嘅嘢,而家阿妈做翻转头;或者老豆爱之极深极沉,信咗教,信咗爱一个人唔係占据而係望佢快乐;或者……或者老豆只係单纯地相信,阿妈有苦衷。

如果布殊相信拉登有苦衷……

如果禽流感啲鸡有苦衷……

如果大家相信米高积逊有苦衷……

如果傻丫唔係望扯扯快乐咁简单的苦衷……

俺傻,没错,但俺不是故意滴

新手上路

粤语的?

新手上路

以下是引用看看00在2006-2-17 11:21:00的发言:
粤语的?

帮主能看懂吗?俺是看不懂咧!

新手上路

以下是引用看看00在2006-2-17 11:21:00的发言:
粤语的?

千万别说这里没懂粤语的呀,俺不希望扯扯误解俺滴心思捏!俺追求她是有苦衷滴,俺多希望她能轻松愉悦点哈。毛主席说学问越多越反动,没错滴!俺要救她!!!谁也别拦俺!

新手上路

下作了不是,切,这扯不扯。

新手上路

以下是引用闹闹小哥在2006-2-17 11:28:00的发言:

帮主能看懂吗?俺是看不懂咧!

不是写给我们的情书我们当然看不懂,估计只有扯扯能看明白。

新手上路

以下是引用卓荻在2006-2-17 11:41:00的发言:

不是写给我们的情书我们当然看不懂,估计只有扯扯能看明白。

卓荻美女说的有道理.俺主要想学学咋写情书?等俺有了情人,俺也照着这个标准写.不信晕不死她!

新手上路

以下是引用扯扯在2006-2-17 11:32:00的发言:
下作了不是,切,这扯不扯。

晕,您怎么老抓扯意识形态捏?什么是上作呀?

新手上路

以下是引用闹闹小哥在2006-2-17 11:44:00的发言:

卓荻美女说的有道理.俺主要想学学咋写情书?等俺有了情人,俺也照着这个标准写.不信晕不死她!

你要是俺哥们,就先帮俺把扯扯泡到手,然后俺替你写这种八卦情书去泡MM啦。

新手上路

以下是引用闹闹小哥在2006-2-17 11:44:00的发言:

你也看上扯扯了?不许跟偶和丫丫抢美女!!!

发表回复